Reklam

29 Haziran 2015 Pazartesi

İNTİHAR- EMİLE DURKHEİM

Emile Durkheim Ve İntihar Üzerine,

Genel ortalamaya bakıldığında toplumda on yıllık intiharların yıllık toplamlarının hemen hemen aynı kaldığını görülmektedir. Bu da bize intihar’ ın nedenlerinin bireyden çok toplumda aranması gerektiği gerçeğini sunar. Durkheim  toplumsal nedenlerden önce bireysel nedenler üzerinde durmuştur .Ona göre akıl hastalığı, sarhoşluk ve ırk gibi özellerle intihar arasında zorunlu özellikler yoktur. Bazı mevsimlerde intihar oranının artması ya da gündüz intihar oranının geceye göre daha fazla olması , o zamanlarda toplumsal hayatın daha yoğun bir biçimde almasındandır. Durkheim toplumsal olayları dikkate alarak intiharı üç bölüme ayırır.
1)Bencil (Egoistic) İntiharlar
Bireyin bağlı olduğu çevreye aidiyet duygusunu tam olarak kazanamamasından kaynaklanır. Yani toplumsal bağlar gevşek olduğu ,birey kendini yalnız hissettiğinde ortaya çıkar. Avrupa’da Katolik Toplumların intihar oranı düşük, protestan toplumlarda ise yüksektir. Ona göre politik karmaşıklıklar büyük buhranlarında intiharı düşürdüğü görülmektedir. Bunun nedenini insanların toplumsal bağ ile yalnızlık hissinden korunmalarını gösterir.



2) Elcil İntiharlar
Birey topluma ilk maddenin aksine çok bağlı olduğunda da intihar oranları artar.Bu intihar yönteminde kişi kendini bir ödev için feda etmektedir. Toplumun bütün yükünü taşıyan bu kişiler onun ölümünü bir kahramanlık görevi olarak görür. Örneğin Hindistan da kadınlar eşleri öldüğünde toplum tarafından intihara onuru korumak için zorunda olduğu hissini yaratarak buna mecbur bırakılırlar.
3) Anamik İntiharlar
Bir takım toplumsal bunalımlar sonucu toplumun yapısında meydana gelen değişiklerle bireyin yaşam biçiminin , değerlerinin alt-üst olması sonucu gerçekleşen intiharlardır.
Ona göre fakirlik intihara neden olmaz. Ekonomik krizlerde intihar oranı artar bunun nedeni fakirlik değil toplumsal yapıdaki değişikliğe bağlar.Bu değişikliğin iyi ya da kötü olmasının da çok farklılığı olmadığını belirtir.
Sonuç olarak ilk başta bireysel olarak görülen intihar kararları toplumsal yapının bir koşuludur.

Yaralandığım Kaynaklar; Ömer Yıldırım ders notları, Durkheim İntihar, Schopenhaur,  Aşkın Metafiziği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...