Reklam

29 Haziran 2015 Pazartesi

STARBUCKS AÇMA HAYALİ/ FRANCHISING

STARBUCKS AÇMA HAYALİ/ FRANCHISING
Dünya’nın çoğu yerinde olduğu gibi ülkemizde de işlek caddelerde en az 1 tane Starbucks kahve dükkanı bulunmakta, hatta bazı yerlerde 2 tane birbirine yakın dükkan bulunabilmekte. Bunun sebebi çok doğal, marka belirli bir isim yapmış ve oraya gitmek bir hava atma kaynağı. Diğer bir neden ise benim gibi kahve tiryakilerinin çok sayıda olması. Bu nedenle diğer Kahve satan yerler Kahve Dünyası, Kocatepe Kahve, Lavazza ve Caribou gibi yerlerde çoğalmaya başladı. Bir kısım kimselerin bu kadar kolay hizmetle çok para kazanıldığını farketmiş olması gerek. Bu nedenle kendileri de bu isimlerle kahve dükkanı açmak isteyebilirler. Bu yazıyı da bu yüzden yazıyorum, daha önce düşündüğüm bu fikri nasıl gerçekleştirebileceğinize gelelim.
Maalesef Starbucks açmak tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de mümkün değil, işin çok güzel para kazandırdığını gören yetkililer, işi tekelleştirmişlerde aynı zamanda. Shaya Grup adında uluslar arası bir gruba ait bir şirket. Yani işten servis elemanları dışında Türkiye’den kimse para kazanmıyor.
Kahve Dünyası için franchising mümkün, şartları açık bırakmış. Şehre ve büyüklüğe göre franchising bedeli değiştiğini yazmış. Ortalama olarak kahve dükkanlarının isteklerini düşünürsek 250.000 tl üstüne cironuzdan %10 civarı bedel talep edebilirler. Mekan için yatırımlarınızı ve dizaynınızı da şirket kendisi belirliyor.

Kocatepe Kahve ise şartlarını açıkça belirtiyor. Bayi açmak istediğinizde öncelikle eğitim veriyor ve bunun karşılığında sizden para talep ediyor. Yatırım bütçesi olarak 40.000 $ cirodan alınan payı ise 250.000-500.000tl arası belirlemiş.
Lavazza Kahve Başlangıç bedeli olarak 35.000$ artı KDV, Cironuzda %5 pay ve yatırım yapacağınız alan için 100m^2 den büyük olması ve m^2ye 1000 Euro harcamanızı bekliyor.
Caribou kafe ülkemizde birden yükselişe geçen bir kahve markası oldu. Bunun sebebi Ülker firmasının(Yıldız Holding) Cafe Crown’dan vazgeçerek Amerika’lı Caribou firmasıyla ortaklık kurmasıyla mümkün oldu. Yani yine franchising verilmemekte ve büyük payları global şirketler cebine indirmekte.
Kahve dükkanı vs. bir dükkan açmak istiyorsanız kendi markanızı yaratmanızı tavsiye ederim. Bir daha bu kahve dükkanlarına giderken daha bilinçli olmalıyız. Çünkü paranın bir çoğu ülke dışına, kahve başına otalama 5tl olarak gidiyor, bir kilo domates ise 3tl. Teknoloji sektöründe giden paralara hiç değinmek istemiyorum bile. Bilgilendirici bir yazı yazmak istedim rakamlar zamana göre değişiklik gösterebilir, ilginiz için teşekkürler.

2 yorum:

  1. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş,franshısıng sadece hava parası,aklı olan kendi markasını yaratır.takibe aldım bana da beklerim.değerli yorumlarınızla bloguma renk katarsanız sevinirim.http://pansiyonnet.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. çok yakın zamanda böylesi bir fikrim vardı. ancak yakın bir dostum kendi markasını kurup 4 cafe açtı. sonrasında FRANCHISING fuarlarını gezerek kendi markasını satmaya başladı. 1 yıl içerisinde türkiye genelinde kendi cafeleri haricinde 13 cafe açıldı. yani yeni strateji artık marka yap sat...

    YanıtlaSil

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...