Reklam

20 Temmuz 2016 Çarşamba

SATRANÇ HAKKINDA - STEFAN ZWEİG

SATRANÇ HAKKINDA - STEFAN ZWEİG

CHESS STORY BY STEFAN ZWEİG ( Schach novelle )



Newyork'tan Buenos Aires'e yapılan yolculuk sırasında geçen hikaye , bir grup yolcunun Satranç şampiyonu olan Czentovic'in gemide olduğunu fark ettikleri zaman  ona karşı başarı elde etme için duydukları dayanılmaz istekle başlıyor. Czentovic ilk oyunda rakibini yeniyor fakat ikinci oyunda başka bir yolcunun müdahalesi ile oyun berabere bitiyor. Herkes bu yolcunun kim olduğunu ve bunu nasıl başardığını merak ederlerken, onun çekingen tavırları ve hiç kimse ile birebir bir satranç maçına girmemiş olduğunu söylemesi şaşkınlıklarını arttırıyor. Onu yeni bir oyuna davet etmek için yanına giden hikaye anlatıcısı , ikna için bir sohbet havası yaratıyor. Dr B adındaki bu esrarengiz kişi aslen bir avukat olduğunu , Gestapo tarafından bir otel odasında normal sıradan olmayan tekniklerle işkence uygulanırken , bir gün bekleme odasında bir ceketin cebinde satranç kitabı bulmasını, öncellikle duyduğu hüznü ,daha sonrada bunu nasıl bir oyuna çevirdiğini anlatıyor. Bu kitap onun dünya ile tek bağlantısı olduğundan bir süre sonra bütün teknikleri ve oyunları ezberliyor fakat bir süre sonra bu durum kendisinde şizofrenik sinir krizlerine yol açıyor.Hastaneye kaldırılan Dr B bu durumu bir doktorun kendisine yardım etmesi ile atlatıyor.Ve doktor bir daha satranç oynamasının kendisinde büyük problemlere yol açacağını söylüyor.
Anlatıcımız kendisini tek bir oyun oynamak için ikna edebiliyor ve bu oyun berabere bitiyor. Fakat bu oyunun ortasında Dr B sinir krizi geçirdiğinden oyun yarım kalıyor.


Stefan Zweig bu hikayeyi Brazilya'da sürgündeyken yazıyor. Yazar, Avrupa'nın içine düştüğü durumdan duyduğu üzüntü ve yaşamındaki hayal kırıklıkları nedeni ile  22 Şubat 1942'de Rio De Janeiro'da kasışı ile birlikte intihar etmiştir.Buna Hitler'in dünya düzenini kalıcı sanmasının verdiği karamsarlık ve eski dünyanın asla geri dönmeyeceği düşüncesinin  neden olduğu söyleniyor.


Kitap psikolojik, sosyolojik bir çok noktaya dikkat çekiyor. Kitap oldukça  sürükleyici ve yazarın dikkat çektiği psikolojik durumlar oldukça anlaşılır . Empati yapmayı kolaylaştırıyor..gerçekten okunmaya değer bir kitap , ince bir kitap olması da ayrıca kitap okumayı sevmeyenler için güzel bir avantaj.

Ben kitabı İş Bankası Yayınlarından okudum,
Almanca aslından çeviren :Ahmet Cemal
Fiyat: 7-TL
Sayfa Sayısı:77




İyi okumalar,






2 yorum:

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...