Reklam

15 Eylül 2016 Perşembe

CHİOS- SAKIZ ADASINDAN ELİMİZDE KALANLAR




Pirgi,Eylül 2016
Merhaba bu yazımda size yanı başımızdaki Yunanista'nın sempatik adalarından birinini daha yani Sakız Adasını tanıtacağım,Gelir gelmez hiç bir şeyi atlamadan sizinle paylaşmak istedim.

Yunan Adalarına bayram tatillerinde gitmeyi tercih ediyorum.Hem sakin hem de tertemiz adalarda 3-4 gün bile dinlenmenize yeterli oluyor.

Bir dönem Osmanlı hakimiyetinde olan ada 1912 yılında Yunanistan'a geçmiş.Bu yüzden burada Türk mutfağından oldukça fazla örnek görmeniz mümkün , bunlardan en ünlüsü Sakız Adasını adını aldığı damla sakızı, kahve, baklava, dolma. Sakıza Mastika deniyor. Oradan aldığım kahvenin tadına gelir gelmez baktım.Çok lezetli ve taze bir kahveyi 2 Euroya satın alabilirsiniz(100gr).Damla Sakınzınında aşağıda sağdaki kutusu 2 euro dan satın alabilirsiniz. Damla sakızı ile sakızlı muhallebiyi denedim gerçekten leziz oluyor.



Damla Sakızlı Kahve


Sakız Adasında Sakız yetiştirelen bölgeleri görmek istiyorsanız.Adanın güneyini ziyaret etmeniz gerekir.Ve buradaki en popüler ve en güzel fotoğrafları çekebileceğiniz köyü Pirgi, Adada dolaşmak için araç kiralayarak gerekebilir. Ada Chios'tan yani merkezden 20-25 dk mesefe uzaklıkta.Adada araç kiralama günlük 30-35 Euro civarında değişiyor.



Pirgi,Eylül 2016



Pirgi'ye giderken yol üzerinde bulunan Sakız Müzesini ziyaret etmenizi öneririm.Müzede Sakızın hem tarihini hem önemini hem de üretimini öğrenebilirsiniz.
Damla Sakızı Avrupalı gezginler sayesinde M.S. 10.Yüzyılda dünyaca ün kazanmıştır.Düzenli olarak kullanımı 14.Yüzyılda adayı işgal eden Cenovalılar'ın kurdukları Maonas adlı birlikte satışını tekelinde tuttuklarında gerçekleşti.
Sakız Adası Sakız ağacının bir türünün meyvesi olan damla sakızı üretiminde dünya çapında ayrıcalığa sahiptir.Sakız ağacı başka  yerlerde de dikilmektedir.ancak sadece adanın güney kısmında bulunan ağacın gövdesine atılan çiziklerden damlar.










Sokaklarında çok güzel desenlerle bezeli evler bununan Pirgi'de alışveriş Chios'tan çok daha uzuz o yüzden bence alışveriş yapmak için buraya gitmeyi bekleyin.







Bütün Yunan Adalarında olduğu gibi burası'da bir kedi cenneti durumunda, Kedi severlere duyrulur.Ben adanın güneyine yakında bulunan Karfa'da kaldım,Sahilinin berraklığı, kumsalının deniz olması nedeni ile genelde Türk aileler burada kalmayı tercih ediyor.Bu yüzden bu bölge oldukça fazla Taverna ve kafeye  sahip, Fiyatları oldukça uygun, Ekonomik krizden etkilenen halk yazın geçimini sağlamak için adalarda çalışıyor. İnsanlar oldukça sıcak ve sizinle Türkçe konuşuyor. Hatta Tavernalarında hem Türkçe hem de Yunanca şarkılar söyleniyor. Denizi gerçekten o kadar berrak ki hayran kalınacak kadar temiz.Sahilden boyunuzu geçen alana ulaşmak için biraz mesafe katetmeniz gerekse de suyun temizliği ve hissettirdiği güzellik için gitmeye gerçekten değer.








İyi Eğlenceler,






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...