Reklam

18 Eylül 2016 Pazar

FEMİNİZM ÜZERİNE

Birçok insanın uzak durmayı tercih ettiği birçoklarının da yaşam felsefesi haline getirdiği feminizm hakkında az bilinenlere biraz değinmekte fayda olduğunu düşünmekteyim.

Feministler toplumsal eşitliğin önemi konusunda hemfikir olmalarına rağmen, bunu kullanma biçimleri konusunda ayrılmaktadırlar.Bunları üç ana başlıkta ayırdığımızda

1-Liberal Feminizm
2-Sosyalist Feminizm 
3-Radikal Feminizm olarak karşımıza çıkacaktır.

Liberal Feminizm,Bireylerin kendi becerilerini geliştirmekte ve ilgilerini sürdürmede özgür olmalarının gerektiği klasik liberal içerisinde oluşmaktadır.Liberal Feminizm, toplumumuzun temel işleyişini kabul etmekte ve kısmen eşit haklar yasa değişikliğine geçiş yolu ile kadınların hak ve olanaklarını genişletmek için uğraşmaktadır.Liberal feministler, tüm kadınlar için üreme özgürlüğünü de desteklemektedirler.
Bir toplumsal kurum olarak aileye saygı duymaktadırlar ancak çalışanlar aile bireyleri için geniş ölçüde anne baba izni ve çocuk bakımlarına ilişkin isteklerde bulunmaktadırlar.Liberal feminizm kadınların ortaklaşa değil bireysel çabalaması gerektiğini, bireysel başarının ardından toplumsal gelişmenin sağlayacağını savunmaktdır.

Sosyalist Feminizm, Sosyalist Feminizm Karl Marx Ve Friedrich Engel'in fikirlerinden doğmuştur. Bu inanıştan hareketle kapitalizm az sayıdaki erkeğin elindeki güç ve zenginliğe yoğunlaşarak , ataerkilliği güçlendirmektedir.Sosyalist feministler liberal feminizmin desteklediği yeniliklerin yeterli olmadığına inanmaktadır.Ev içi köleliği olan ev hanımlığı ancak toplumun yapısının değişmesi ile mümkün olabilecektir.Bu da ancak herkesin ihtiyaçlarını karşılamak için devlet merkezli ekonomiyi oluşturan sosyalist devrim yoluyla gerçekleşebilir.

Radikal Feminizm, Sosyalist feminizm gibi liberal feminizmi yetersiz bulmaktadır.Ataerkilliğin , toplum içerisinde sosyalist bir devrimin bile sonlandıramayacağı, derin bir şekilde kökleştiğine inanmaktadır.Toplumsal cinsiyet eşitliği amacına ulaşmak için toplumun , toplumsal cinsiyetin kendisine son vermek zorunda olduğu anlamına gelmektedir. Bu amacı başarmak için kadınların artık doğurmasına gerek kalmayacak yeni üretme teknolojilerinin oluşturulması gerektiğini savunur.

Temel Feminist Düşüncelerde (ortak düşünceler)

Beş genel ilkeye dayanır.Bunlar,

1-Eşitliği sağlamak için çalışmak, eyleme dökmek
2-İnsanın seçeneğini genişletmek,Kadınların ekonomik , kültürel olarak gelişmesini sağlamak,
3-Toplumsal cinsiyet tabakalaşmasını yok etmek,
4-Cinsel şiddete son vermek, 
5-Cinsel özgürlüğü teşvik etmek'tir.

Yaralandığım kaynaklar, David M. Newman-Sosyoloji
John j. Macionis - Sosyoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...