Reklam

30 Aralık 2016 Cuma

MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN KİTAPLAR-BAŞLANGIÇ


Yeni Yıla girerken okuyabileceğiniz bakış açınızı değiştirecek kitaplar

Devlet-Platon

Devletin nasıl olması gerektiğini tasvir eden  eserde Platonun hocası Socrates’in konuşmaları yer almaktadır. Ütopya daha sonra bir çok felsefenin de temel belirleyicisi olmuştur. Platon bu kitapta devleti üç ana sınıfa ayırmaktadır.
-Çalışanlar (İşçiler, çiftçiler, zanaatkarlar)
-Bekçiler (Askerler)
-Filozof yöneticiler



Platon’a göre her sınıfın bir erdemi vardır. İşçi sınıfının erdemi kanaatkar olmak, bekçi sınıfının erdemi cesaret ve yöneticilerin erdemi  ise bilgeliktir.


Emile Durchaim – İntihar

Daha önceki yazılarımda ayrıntılı olarak içeriğine değinmiş olduğum kitap  sosyolojinin temel eserlerinden biridir. İntiharın kişisel sebeplerinden çok toplumsal nedenlere bağlı olduğunu ortaya koyar.

John LOCK – İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme

John Lock bu eserinde bilginin ne olduğunu, onun kurucu öğelerini bunlar arasındaki bağıntıları, bu bağıntılar sonucu oluşan bilginin niteliğini , bilginin nesnesinin doğru ifade edilip edilmemesi, doğruyu nasıl ölçeceği gibi temel felsefe sorunlarına değinmiştir. Lock’ta göre bilgi doğuştan gelmediğinden  apriori (deneye dayanan bilgi) bilgi ile  ortaya çıkar.
İnsan doğduğunda zihni boş bir levha gibidir.


Leviathan- Thomas Hobbes

Mutlak güç ve yetkilere sahip egemen devleti ifade etmek için leviathan kavramını kullanılmıştır. Eser toplum sözleşmesinin en eski örneklerinden biridir.

Yapay insanın değerini anlatmak için ilk olarak onun içeriğini ve yapısını anlamak gerektiğini ifade ederek kitabını  dört ana parçaya bölmüştür.

İnsanın nasıl ve hangi sözleşmelerle yaratıldığını , bir egemenin haklarının ve  adil kudretinin yani otoritenin neler olduğunu , onu koruyan  ve çökerten şeyin ne olduğunu, üçüncü olarak bir Hristiyan devletin ne olacağı , son olarak karanlığın kralının ne olacağını ele almıştır.

Yeni Yılınız Kutlu Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...