Reklam

2 Ekim 2016 Pazar

KİMLİĞİN İNŞASI

SOSYOLİZASYON (SOSYALLEŞME - TOPLUMSALLAŞMA)

Sahip olduğumuz genler belli oranlarda boy uzunluğumuzu , göz rengimizi, zeka seviyemizi belirler. Fakat bütün bunların yalnızca kalıtımın belirlediğini söyleyemeyiz. Genetik mirası çevreden ayrı tutmalıyız. Yaşanılan çevrede en az genetik miras kadar önemlidir. Genler ilk başta ağır basıyor gibi görünse de etkileşim olmadan biz bunun etkisini göremeyiz. Bu etkileşim de ancak çevrede gerçekleşir.

Bazı araştırmacılar da çocukların sosyoekonomik çevresinin , zekanın üzerinde çok büyük etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Genetiğin çocukların zekasına etkisi ile ilgili 7 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada, yoksul ailelerin ikiz çocuklarının IQ seviyerindeki farklılaşmaların , zengin ailelerin ikiz çocuklarından daha fazla farklılaştığını göstermektedir.
Kargaşa ve istikrarsızlığın olduğu ortamlarda çocukların genetik potansiyelleri , gelişme imkanı bulamamaktadır.Buna karşın zengin aileler , çocukların daha iyi nörolojik gelişimi için gerekli olan bilişsel uyarılma imkanları ile donatılmıştır.

Dış görünümümüz , fiziki özelliklerimiz ve kalıtsal hastalık yatkınlıklarımız kişisel gelişimimiz üzerinde belli bir etkiye sahiptir. Bunun ötesinde her türlü düşünce ve davranışlarımız , beynimizde cereyan eden bir dizi karmaşık nörolojik ve elektrokimyasal olayların sonucunda gerçekleşir. Yemeğe ihtiyaç hissettiğimizde , kan şekerini düşüren fizyolojik bir duyarlılık ortaya çıkar. Elbette açlık biyolojik bir süreçtir. Fakat bu algıya tepki biçimlerimiz, tek başına fizyoloji ile açıklamaz.Ne, ne zaman , nasıl ve hangi sıklıkla yiyeceğimiz , zaman içinde öğrendiğimiz kültürel güçlerin bir ürünüdür.

Öyleyse, genlerimizin ve beynimizin kişiliğimizin gelişiminde önemli etkileri olmakla birlikte ;hayatımızdaki önemli insanların tutum ve davranışları ile hayatımızı şekillendiren kültürel kurumsal güçler, en az genler kadar etkiye sahiptir. (Eliot, 2010).Bu olgular değiştiğinde bizler de değişiriz. Bu saptalamalar birbiri ile çelişmez. Kişilimizin gelişiminde belli ölçülerde tesadüfi unsurlarında rolü vardır. Bizim kontrolümüz dışında olan bu unsurlar arsında şansın , tesadüfi karşılaşmaların , bizim dışımızdaki kişilerce verilmiş kararların siyasi , ekonomik tarihsel olayların önemi gözardı edilemez.

Alıntı- David m. Newman- Sosyoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...