Reklam

24 Ekim 2016 Pazartesi

ŞEMA TERAPİSİ

Şema Terapisi


Şema Terapisi, değiştirilmesi zor çocukluk yıllarından bugüne kadar gelmiş olan davranışların tanımlanıp değiştirilmesine yardımcı olur.İlk kullanılmaya başladığı dönemlerde kronik hale gelmiş kişilik bozukluklarını tedavi için kullanılmaktaydı. Bunlar Boderline ve narsist kişilik bozukluğudur. Fakat günümüzde kronik depresyon, yeme alışkanlığı bozuklukları, çift çalışmaları, madde bağımlılığı gibi sorunlara da çözüm bulabilen bir psikoterapi biçimi haline geldi.


Şema terapide ; Temel ihtiyaçlar dikkate alınarak kişinin şema çözümü yapılır.


Bu temel ihtiyaçlar ,
-Güvenli Bağlanma İhtiyacı ,Emniyet, istikrar, empati duygularının paylaşımı, kabul edilme ve onaylanma ihtiyacı.
-Yetkinlik ve olumlu kendilik ihtiyacı, kendi kendine karar alabilme, kendini yeterli hissetme ihtiyacı.
-Kendini İfade etme ihtiyacı, Bu ihtiyacın yerine giderilememesi sonucunda kendimizden vazgeçerek başkalarının ihtiyaçlarını daha çok önemser hale gelebiliriz.
-Spontanlık ve oyun ihtiyacı, eksikliğinde Doğal dürtülerin ve kişisel tercihlerin bastıran , yok sayan aşırı ahlakçı, kuralcı ve cezalandırıcı kişilere dönüşürüz.
-Sağlıklı sınır ihtiyacı, yokluğunda kendimizi diğer insanlardan daha üstün görmeye başlarız.


Şema terapide ;
Neden her şeyi mükemmel bir şekilde yapmak isteriz?,
Neden yakınlarımızın  ilgisizliği bizi çılgına çevirir?,
Neden gereğinden fazla taviz veriyorum,
Neden diğer insanlardan daha değerli olduğumu hissediyorum ? gibi soruların cevaplarını bulmamız kolaylaşmaktadır.


Kendimizi anlayarak, aslında geçmişte yaşamış olduğumuz olumsuz davranışlar, travmalar ve istenmeyen davranışlardan kaynaklanan şemalarımızı değiştirebilir. İhtiyaçlarımızı daha kolay tespit edip, bunların giderilmesinde kendimizi en iyi tanıyan kişi olarak yardım edebilir ve yakınlarımızı da bu konuda yardımda bulunabiliriz. Sağlıklı ilişkiler kurmamıza ve kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olacak şema terapiyi ihtiyaçlarını tanımlayamayan ve belirsizlik ile sıkıntı yaşayan herkese tavsiye ederim.


İyi okumalar,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...