Reklam

29 Mart 2020 Pazar

Korona gunlerinde Ne Izleyelim 3

ROMA

       Yönetmenliğini Alfonso Cuaron un yaptığı film 2018 yılında vizyona girmiştir. Film işçi sınıfı ve kadınları konu alan bir filmdir. Birçok ödüle aday olan film, birçok eleştiride almıştır.
       Clio Meksika’nın Roma bölgesinde hizmetçilik yapan genç bir kadındır.1970’de ailenin dört çocuğu ve köpekleri ile ilgilenmekle sorumludur. Clio bir gün hamile kaldığını öğreniyor, aynı dönemde ev sahibi Antonie başka bir kadınla birlikte yaşamak için evden ayrılıyor. Film bu yalnız ve çaresiz bırakılan iki kadını konu alıyor. Hamile kaldıktan sonra onu sevdiğine inandığı adami görmeye gidiyor fakat adam onu öldürmekle tehdit ediyor. 
       Clio ev sahibesi Sofia’nın desteği ile çocuğunu doğurmaya karar veriyor. Bu sırada yalnız kalmış diğer kadın olan Sofia kocasının daha güzel olduğunu düşündüğü yeni sevgisinin psikolojik travması ile başa çıkmaya çalışıyor. Aynı zamanda bu durumu çocuklarından saklamak için büyük bir çaba harcıyor fakat çocukları yeni sevgilisi ile babalarını sinemadan çıkarken görüyorlar.
       Evliliklerde doyum eksik olduğunda ve kişiyi kaybetme korkusu yaşanmadığında aldatma eğilimi yüksek olmaktadır. Bireyler mutsuz evliliklerinden farklı bir dünya bulmak için başka insanlarla iletişim içinde olması, ilişkide ki cinsel ve duygusal eksikliklerin giderilmeye çalışılması sonucunda aldatmalar meydana gelmektedir.(Gündüz, B.& Çelik, Ö.(2018). Aldatma sonrası evliliğini sürdüren kişilerde evlilik doyumu ve affetme. Journal of Human Sciences)
       Aldatma eğilimine bakıldığında ataerkil toplumlarda erkeklerin başka kadınlarla birlikte olmaları yadırganmamaktadır. Erkekler birden fazla kadınla birliktelik yaşayıp, toplumda kabul görmektedirler. Bu yüzden erkekler aldattıklarını gizlemek zorunda da kalmamaktadır.
       Cilo’nun durumu yani evlilik dışı çocuk sahibi olmak zorunda kalması, çoğu toplumda hoş görülmeyen hatta bazı kültürlerde idam cezası ile sonuçlanabilen bir durumdur.
       Namus, toplumların kültüründen değer yargılarından kaynaklanır, gelenek, göreneklere göre belirlenir. Özellikle evlilik dışı ilişki namus kavramının oluşmasında en büyük etkendir.(Naik Bilgili, Gizem Vural, Anadolu hemşirelik ve sağlık Bilimleri Dergisi: 2011;14:1) Namus kavramı zor kazanılıp, kolay kaybedilen bir olgudur.  Erkeklerin baskın olduğu, kadınların onlara itaat ettiği toplumlarda kadın hareketlerine dikkat etmek zorundadır.
       Namus, kız çocukları açısından açıklanmış olup, Tezcan’nın belirttiği gibi Türkiye’de bir kız çocuğunun namuslu sayılması için bazı toplumsal normlara uygun yaşaması gerekir. Aksi takdirde kötü yola düşmüş sayılır ve toplumdan dışlanır. Namus kavramı törelerle ya da ahlaki normlarla belirlenir. Namus kavramı medya ile birlikte görünürlüğünü arttırmaktadır. (Tezcan, Mahmut, 2000, Ankara)
        Kadının cinsel hareketleri  (evlilik dışı ilişki, bakirelik, ailedışı erkekler ile samimiyeti, cinsellikte çekingen davranma durumları) namusu tanımlamak için en geçerli unsurlardır. (Sakakllı Uğurlu Nuray, Akbaş GülçinTürk Psikoloji yazıları, 2013,16(32), 76-91) TDK’ya göre namus ise; ‘başkalarının gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer’ demektir. Türkiye’de kadınlar cinsel saflığını kaybettiğinde namuslarını kaybetmiş sayılırlar. Kısaca namus kadının toplumun isteğine uygun cinsel davranışlarının ve ailesinin sosyal konumunu ve ahlaklılığını tanımlamak için kullanılmaktadır. 
       Filmin en etkileyici sahnelerinden biri Sophia’nın kocasının çok değer verdiği aracını, umarsızca park etmeye çalışması ve aracın hasar görmesi, Sophia ertesi gün eve yeni bir araç alıyor. Burada araç kocasını temsil ediyor, aracını değiştirdiğinde kocasından da kurtuluyor hissini yaşıyor. Daha sonra evlerini değiştirip, tatile çıkıyorlar. Clio çocuğunu doğururken, bebek ölüyor ve Clio bu durumdan mutlu oluyor. Filmin sonunda, Cilo ve Sophia’nın durumları ile nasıl baş edebildiklerini ve hayatlarında bir erkek olmadan da hayatlarını nasıl sürdürebildiklerini görebiliyoruz.   
       Zizek, Filmde Cleo’nun iyi olmasını övmediğini, hatta bu yaşadıklarının karakterinin bir kusuru olarak yansıtıldığını söylemiştir. Çocuğunun ölü doğmasından mutlu olduğu sahne ve Sophia’nın çocuğunu denizde boğulmaktan kurtardığı için mutlu olduğu sahne arasındaki bağ için karakterindeki zayıflığı ortaya koymak için seçilmiş sahneler söyleminde bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...