Reklam

26 Mart 2020 Perşembe

Korona Günlerinde Ne İzleyelim

Koronolı günlerde evlere kapanmışken ne yapalım? Tabi ki bu sorunun cevabı kişiye göre değişecektir. Kimisi spor yapmayı tercih ederken kimisi dizi izleyecektir. Kitap okuyanlar ya da online ders çalışanlar olarak listeyi kabartmamız mümkün fakat ben öncelikle film izlemeyi seven biri olarak film önerisinden bulunmak istedim.
İlk tanıtmak istediğim film,

OSAMA

Afganistan’da geçen film, iş bulmak için sokağa çıkan Afgan kadınların sahnesiyle başlıyor. Kadınlar Taliban’a karşı yürüyüş yapıyorlar fakat çok da etkili olamıyorlar. Hepsi evlerine zorda olsa dönmek zorunda kalıyor. Kadınların yanlarında erkekler olmadan sokağa çıkmaları yasak, çıkan bir kadın tespit edilirse cezalandırılıyor hatta asılabiliyor.
       Yönetmenliğini Siddiq Barmak yaptığı film 2003 Afganistan’da çekilmiştir. Altın Küre ödülünü alan filmde çaresizlik ve vazgeçmeyiş çok iyi bir şekilde aktarılmıştır.
       Başrol oyuncumuzun annesi bir doktor ve insanlara yardım edip para kazanmak istiyor fakat eşi ve kardeşi savaşta öldüğü için hane içinde hiç erkek kalmamış.   Çalışamazsa açlıktan ölecekler ama Taliban kurallarına göre yalnız kadınlar asla çalışamıyor. Anne gizliden gizliye yaşlı bir adama bakarak azda olsa para kazanıyor fakat adam hastalanıp ölünce en son para kaynakları da yok oluyor. 
       Parasızlıktan son çare olarak kızlarının saçını kesip erkek kıyafetleri ile bir erkek gibi görünmesini sağlıyor anne. Bu sayede erkek gibi çalışıp eve para getirebileceğine inanıyor. Ayrıca yanında o varken dışarı çıkabiliyor.
       Taliban, Sovyetler Birliğinin Afganistan’a müdahalesinden sonra ortaya çıkmıştır. 24 Mayıs 1998 tarihinde erkekleri ve kadınları kendi kurallarına uymadığı için cezalandıran terörist bir gruptur. Liderleri Hibetullah Ahundzade’dir. Afganistan savaşında etkin rol almışlardır. Amaçları Afganistan’da İslam’a dayalı bir yönetim sistemi getirmek istemişlerdir. Medreseler kurarak burada asker yetiştiriciliği yapmışlardır (tr.euronews.com, 2 Kasım 2019).
        Taliban kız çocuklarının okutulmasına karşı fakat kadınlar hastalandığında sadece kadın doktorlar tarafından tedavi edilebiliyor. Kadınların saçlarının ve ayaklarının görülmesi yasaktır.
       Küçük kız ölen babasının yakın bir arkadaşının yanında sütçülük yapmaya başlıyor. Dükkan da süt almaya gelenlere hizmet ediyor. Bir erkek gibi göründüğü için bazen dikkat çekse de bir süre evdekileri açlıktan koruyor. 
       Burada küçük kızın olmak istemediği bir bedende korku içinde nasıl çalıştığına dikkat çekiyor. Kız hem istediği gibi giyinip istediği yaşamı süremiyor hem de her zaman yakalanma korkusu olduğu için korlu içinde yaşıyor. Bir korku anında evdeki bütün uzun saçlı resimleri yakılıyor. Kız geçmişinden de uzaklaştırılıyor bu sayede.
       Bir gün Taliban’ın adamları tüm küçük erkekleri medresede toplamak için alıyor. Küçük kızda onlarla birlikte gitmek zorunda kalıyor. Yüzlerce erkekle birlikte eğitim almak zorunda kalan kız korkuyor ama gerçeği söyleyemiyor. Filmin bu kısmında erkeklerin İslam dini ile nasıl eğitildiğini görüyoruz. 
       Kız ergenlik dönemine yakındır. Medresedeki erkek çocukları kız çocuğu olduğundan şüphelenip sürekli olarak onu taciz etmektedir. Bir gün karmaşanın içinde kız regl oluyor ve kız çocuğu olduğu fark ediliyor. Kızın yaptığının cezası idam cezası olarak kabul ediliyor. Tam asılacağı gün yaşlı bir bedevi tarafından alınıyor ve evlendiriliyor böylelikle ölümden kurtuluyor fakat yaşlı bir adamın evine kapattığı üçüncü karısı oluyor.
       Filmde bu sahneden sonra çocuk gelin gerçeği ortaya konuyor. Ülkemizde de halen devam eden küçük çocukların yaşlı bireylerle evlendirilmesi İslam dininde yer aldığından halk tarafından normal karşılanıyor. Oyun çağındaki çocukların yaşamı evlilik gibi düzenle yok ediliyor.
       Filmde özellikle İslam dinin erkelere hak gördüğü, kadınların ikinci plana nasıl atıldığı, küçük bir kızın bedenini düzene nasıl uydurmak zorunda kaldığını çok etkili bir biçimde anlatmaktadır.
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİLİŞ SONUCU

  ÇEKİLİŞ SONUCU Merhaba çekilişleri sonucunu yoğunluk sebebiyle biraz geç açıklıyorum umarım yeni yıl sizlere uğurlu gelir. Çekiliş sonucu ...